Pyszny, zdrowy i bezalkoholowy GRZANIEC ZIMOWY!

Ostatnimi czasy, gdy chodzę ulicami Pragi, widomo, że „jest zimno, więc jest zimno”, często szaro-buro,
a w bardzo wielu miejscach czuję zapach grzańca. Raczej takiego bazującego na winie, białym lub czerwonym.
Na widok grzańca piwnego Czesi mogliby dostać ataku serca.  
Oni nie akceptują czegoś takiego jak „psucie piwa”, nie dodają soków, smaków, przypraw.
Piwo ma być zimne (wódka nie koniecznie…).

No ale, nie zawsze chcemy pić alkohol, a jednak takiego smacznego zimowego grzańca byśmy się chętnie napili.

Jak zrobić Fit Grzańca?

Myślałam nad tym chwilę i w końcu wymyśliłam!

Składniki na zimowego grzańca

Zainspirowało mnie „wino” granatowe z Armenii oraz granat, który zapodział się w mojej kuchni,
a dodatkowo, cała ta historia popchnęła mnie do napisania kolejnego artykułu – o armeńskim, granatowym winie w roli głównej.

Poniżej znajdziecie
1.  Przepis na ZIMOWEGO GRZAŃCA BEZ % alkoholu.
2. Piękną grafikę do zapisania / ze-screen-owania, aby Wam się ten cudowny przepis nie zapodział.
3. Filmik, podczas, którego robię grzańca oraz opowiadam o symbolice granatu.

Bawcie się dobrze!

BAZA: Owoce granatu

Możemy użyć świeżych owoców, a w razie niedostępności można znaleźć 100% soku z granata.
Ja znalazłam w drogerii DM, bardzo dobrej jakości.

Składniki na dwie filiżanki

2 granaty
łyżka miodu (opcjonalnie)
2 laski cynamonu (zamiennik: łyżeczka mielonego cynamonu)
3-4 gwiazdy anyżu (zamiennik: pół łyżeczki ziaren anyżu)
łyżka goździków
2 plasterki pomarańczy, albo 1 plasterek cytryny
1-2 cm korzenia imbiru (zamiennik: łyżeczka mielonego imbiru)
50 – 100 ml wody w rondelku
200-300 ml pitnej wody (przegotowana, może być trochę ciepła)

Przygotowanie

  1. Wyciskamy sok z granatów przy użyciu jakiejkolwiek wyciskarki do cytrusów.
  2. A) Anyż i goździki rozgniatamy w moździerzu (można też po prostu rozgnieść wałkiem/roztłuc końcówką noża.
    B) Cynamon – opcjonalnie można potrzeć na tarce, chociaż to wymagająca czynność.
    C) Imbir – potrzeć na tarce.
  3. Rondelek z wodą stawiamy na palnik, włączamy go. Dodajemy wszystkie przyprawy na raz.
  4. Gdy woda zacznie się gotować, dodajemy sok z granatu. Jeśli Wasza kuchenka i rondelek trzymają ciepło – wyłącz grzanie, jeżeli nie, gotuj minutę lub dwie na bardzo małym ogniu.
    Zbyt długie i intensywne zagotowanie soku, spowoduje, iż straci on walory zdrowotne
    oraz zmieni smak.
  5. Po minutce, gdy sok przesiąknie zapachem przypraw dodaj cytrynę/pomarańczę lub sok z nich wyciśnięty oraz miód.
  6. Granat ma specyficzny, zazwyczaj cierpki smak, to zależy od owocu.
    Jeśli smak jest dla Ciebie zbyt intensywny dodaj trochę wcześniej przygotowanej wody.

Et voilà!
Pyszny, zdrowy i bezalkoholowy GRZANIEC ZIMOWY jest GOTOWY!

Smacznego!

Przepis na zimowego grzańca do zapisania

Bonusowe – grafikowe – komentarze z filmu:

Dajcie znać jak smakował Wam przepis oraz pochwalcie się na Instagramie swoim rezultatem, pamiętajcie aby mnie koniecznie oznaczyć!  :  ) @kasiatapolka

Leave a Reply